Kulutusluotoista ja etenkin pikavepistä on tullut maailmanlaajuinen ilmiö. Tämä artikkeli valottaa vähän tietoa aiheesta pikavipit pohjoismaissa, tarkemmin siis pikavippejä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Pikavipit ja niiden historia ja tulevaisuus Suomessa

Tällä hetkellä pikavipit ovat todella s Tuosittuja Suomessa, niitä haetaan pelkästään Googlella yli 100 000 kertaa – kuukaudessa. Tämän lisäksi pikavippejä mainostetaan kadunvarsilla, radiossa ja telkkarissa, joten pikavipeille tulee vuodessa jo todella massiivinen määrä tarvetta ja hakemuksia. Pikavipit ovat jostain syystä Suomessa jopa puolet suositumpia kuin Ruotsissa ja Tanskassa, varsinkin, kun ottaa huomioon Suomen oienen väkiluvun verrattuna esim. Ruotsiin.

Emme tiedä tarkkaa syytä sille, miksi pikalainat ovat juuri niin suosittuja suomessa, mutta tiedämme kuitenkin sen, että sosialismi ja kommunismimieliset päättäjämme eivät pidä siitä. Sen todistaa juuri äskettäin läpi mennyt lakiesitys, joka merkkaa pikavippien loppua Suomessa. Lakiesityksen kannattajien kanta on se, että pikavipit tuottavat liikaa köyhyyttä ja luottohäiriöitä Suomessa, joten täten ne pitäisi kieltää kokonaan. Paitsi että lakiesitys oli ovelasti naamioitu “rajoittamaan” pikavippejä ja niiden korkoja, mutta tosiassa rajoitukset olivat niin merkittäviä, että päättäjät hyvin tiesivät, että se tekisi pikavipeistä historiaa, sillä lakiehdotusten rajoitukset tekevät pikavippien myöntömisestä millä tahansa skaalalla täysin kannattamatonta liiketoimintaa, itse asiassa rahan polttaminenkin olisi kannattavampaa kun pikavippien jakelu tämän uuden lain alla. No okei, ainakin melkein.

Siitä päivästä lähtien, kun lakiesitys muuttuu voimaanastuvaksi laiksi, pikavipit hävivät kokonaan suomesta. Tämä tarkoittaa sitä, että sen jälkeen Suomessa ei ole edes mahdollista saada n. 2000 euroa pienempää lainaa, ainakaan virallisesti. Kuulostaako naurettavalta? Kyllä, koska sitä se on. Lakiesitys kieltää kaikki 2000 euroa pienemmät lainat laittamalla niille järjettömät korkokatot – tämä tarkoittaa sitä, että pienin mahdollinen laina tulee olemaan n. 2000 euroa.

Tästä täytyy vielä heittää ihan arvauksesi, että jossain vaiheessa valtio sattuu huomaamaan onglemansa, ja emme olisi ollenkaan yllättnyt, jos lain muuttamisen sijaan valtio ottaisi itselleen täyden monopolin näistä pienistä lainoista, perustellen jotain sian***kaa siitä, kuinka suomi on hyvinvointivaltio. Se ei ole enää kaukana todellisuudesta, sillä mitä enemmän Suomi menee tähän suuntaan, sitä enemmän se myös lähestyy kommunismia. Ja kaikkihan tietävät kuinka loistavasti se systeemi toimii.

 

Pikalainat muualla Scandinaviassa

Muissa pohjoismaissa pikavipit pysyvät hyödyllisinä apukeinoina sekä lainan ottajalle että lainaajalle. Vaikka joitain rajoituksia on tietenkin olemassa, ei mikään muu maa ole mennyt yhtä pitkälle kuten Neuvosto-Suomi. Norjassa, Ruotsissa sekä Tanskassa on saatavilla lukuisia kohtuuhintaisi pikalainoja (niinkuin oli myös ennen lakimuutosta suomessa…), ja pikavippien suosio on hyvällä mallilla näissä maissa. Lisää voit lukea sivulta laenudinternetist.com (viro).